Meteen naar de inhoud

Wat is Watt?

  • door

Een van de belangrijkste dingen om te weten over een lamp of lichtbron is hoeveel wattage het heeft. Maar let op, niet elke lamp met hetzelfde wattage geeft evenveel licht. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lampen dat je het wattage niet één-op-één kunt vergelijken. Op deze pagina leggen we uit wat wattage precies betekent en waar je op moet letten.

Wattage vertelt ons hoeveel elektriciteit een lamp gebruikt. Veel mensen denken echter nog steeds dat het ook aangeeft hoe fel het licht is. Dit is niet altijd waar, vooral nu we zuinigere lampen hebben zoals LED-lampen. Sommige LED-lampen geven net zoveel licht als een gloeilamp, maar met veel minder wattage.

Als je een andere lamp door een LED-lamp wilt vervangen, moet je meestal een LED-lamp met een ander wattage kiezen. Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp door tien delen. Bijvoorbeeld, een gloeilamp van 40 watt komt overeen met een LED-lamp van 4 watt.

Let er wel op dat je dezelfde soort lampen vergelijkt. Een LED-lamp met een gouden tint geeft bijvoorbeeld minder licht dan een LED-lamp met helder glas. Als je een lamp met helder glas wilt vervangen door een lamp met getint of mat glas, moet je dus een lamp met iets hoger wattage kiezen.

Wil je zeker weten of de nieuwe lamp evenveel licht geeft als de oude? Kijk dan naar het aantal lumen. Dit vertelt je hoe fel de lamp schijnt.

Op een lamphouder of armatuur staat vaak aangegeven hoeveel wattage maximaal is toegestaan. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een lamp, omdat te veel wattage de houder kan beschadigen. Moderne lampen zijn veel zuiniger geworden, dus je kunt nu vaak helderder licht gebruiken dan voorheen. Let wel extra op bij gloei- en halogeenlampen, omdat deze meer warmte genereren.